Ketojenik diyet nedir?

Ketojenik diyet; düşük karbonhidrat ve yüksek oranda yağlı besinler içeren bir diyet türüdür. Ketojenik diyet kilo vermede etkili olduğu kadar sağlık açısından da oldukça etkili bir diyettir. Ketojenik diyet ile kişinin karbonhidrat tüketimi kısıtlandırılıp yağ alımı arttırılır. Aynı zamanda insülin ve kan şekerini azaltmada etkili olduğu için kişinin sağlığını olumlu yönde ilerletmektedir. Standart ketojenik diyet, döngüsel ketojenik diyet, hedeflenmiş ketojenik diyet ve yüksek ketojenik diyet olmak üzere dört farklı gruba ayrılmaktadır. Ketojenik diyet adına en çok uygulanan diyet çeşidi standart ketojenik diyettir ve diğerleri ise sadece vücut geliştirme yapan kişilere uygulanmaktadır. Ketojenik diyet, yüksek protein ve yağ ağırlıklı olduğu için kişide tokluk hissi yaratmakta olup bu sayede kilo vermede yardımcı olmaktadır. Kan şekeri ve insülin oranlarını düşürdüğü için diyabet gibi şeker hastalıklarını önlemektedir. Ketojenik diyet bazı hastalıkları önlediği gibi kanser, kalp hastalıkları, alzheimer hastalığı, epilepsi, Parkinson hastalığı ve polikistik over sendromu gibi hastalıkların da iyileşmesine zemin hazırlamaktadır.

Bu yazımızda ketojenik diyet nedir, ketojenik diyet nasıl yapılır, ketojenik diyet kimler için uygundur, ketojenik diyet avantajları nelerdir, ketojenik diyette yenilebilecek gıdalar nelerdir ve ketojenik diyette yenilemeyecek gıdalar nelerdir sorularına cevaplar vereceğiz.

Ketojenik diyet nasıl yapılır?

Ketojenik diyet yapmak isteyen kişiler internet ortamında önerilen programlara değil bir diyet uzmanına başvurmalıdır. İnternet ortamlarında yayınlanan her diyet programı her insan için uygun değildir ve diyet programları kişiye özgü olmalıdır. Ketojenik diyet mutlaka bir diyet uzmanı değerlendirmesi sonrası yapılmalıdır. Ketojenik diyete ayak uydurmak için öncelikle karbonhidrat alımını azaltmak ve yağ oranını arttırmak gerekir. Ketojenik diyet programı haricinde hiçbir yiyeceğin tüketilmemesine özen gösterilmelidir. Öğünlerin saatlerine mutlaka uyulmalı, günlük alınması gereken sıvı miktarında alınmalıdır.

Ketojenik diyet avantajları nelerdir?

Ketojenik diyet uygulandığı andan itibaren kişilere birtakım avantajlar sunmaktadır. Ketojenik diyetin sağladığı avantajlar şu şekildedir:

  • Protein ağırlıklı olduğu için kişide tokluk hissi yaratır ve sonuç olarak kişinin iştahı azalmış olur.
  • Vücutta yağ oranının birikmesine engel olmaktadır.
  • Bazı hastalıkların iyileşmesine olanak sağlamaktadır.
  • Kan şekeri ve insülin oranını düşürdüğü için diyabet gibi hastalıkları önlemektedir.

Ketojenik diyette yenilebilecek gıdalar nelerdir?

Ketojenik diyet tamamen kişiye özgü ve kişinin durumu göz önünde bulundurularak hazırlanmaktadır. Ketojenik diyet karbonhidrat oranı düşük, yağ oranı yüksek olan besinleri içermekte olduğu için ketojenik diyette her besin önerilmez. Ketojenik diyette yenilebilecek olan yiyecekler kadar yenilemeyecek olan yiyecekler de bulunur. Ketojenik diyet programında yenilebilecek olan gıdalar şunlardır:

  • Hayvansal proteinler: Et ürünleri, deniz ürünleri, peynir, yumur
  • Sağlıklı yağ kaynakları: Zeytin yağı, tereyağı, çörek oto yağı
  • Düşük karbonhidratlı sebzeler: Karnabahar, lahana, brokoli, kabak, yeşil biber, bamya

Bunların yanında tüm baharatlar, şekersiz soslar, bitkisel tatlandırıcılar, çilek, kızılcık gibi organik meyvelerin yenilmesi önerilmektedir.

Ketojenik diyette yenilemeyecek gıdalar nelerdir?

Ketojenik diyette yenilmesi önerilen yiyecekler kadar uzak durulması gereken yiyecekler de bulunur. Ketojenik diyet programında uzak durulması gerekilen, yenilemeyecek gıdalar şunlardır:

  • Tahıllar: Buğday, unlu mamul, ekmek, makarna, tam tahıllar, arpa, çavdar, mısır
  • Baklagiller: Fasulye, barbunya, nohut, mercimek
  • Meyvelerin çoğunluğu
  • Nişastalı sebzeler: Tatlı patates, havuç, bezelye, pırasa
  • Süt, yoğurt
  • Şeker kaynakları

Ketojenik diyet, diyet çeşitleri, diyet programları ve diyetisyen fiyatları hakkında bilgi almak için beslenme ve diyetetik servisimize telefon numaramız ve whatsapp bilgi hattından ulaşabilirsiniz.

Formu doldurun, sizinle hemen iletişime geçelim !

    Beslenme ve Diyet 

    Diyetisyenler ve beslenme uzmanları doğru, yeterli ve dengeli beslenme aracılığı ile sağlıklı yaşamı destekleyen yol göstericilerdir. Diyet programının kişinin fiziki ve sağlık durumuna özel olması gerekir. Herhangi bir diyeti deneyen kişilerin yüzde 60’ının amacına ulaşamadığI, hatta sağlığını tehlikeye attığı bilinmektedir. Bedensel ve psikolojik sağlığın korunmasını amaçlayan kilo kontrolü programlarında beslenme uzmanları, kişiye özel ölçüm, hesaplama ve değerlendirmelerle doğru bilgiyi sunar ve takibinde yardımcı olur.

    Merkezimizde uzman diyetisyen kontrolünde yağ, kas ve su oranınız ölçülür, laboratuvar tahlilleriniz yapılır ve size uygun diyet listesi hazırlanır. Bu şekilde daha hızlı, sağlıklı ve etkili şekilde zayıflar, daha fit ve sağlıklı bir görünüme kavuşursunuz. Kilo verme ile birlikte şeker hastalığı, hipertansiyon, bazı hormon bozuklukları gibi hastalıkların tedavisi kolaylaşır, omurgaya ve diz eklemlerine binen yük hafiflediğinden bu bölgelerden kaynaklanan şikayetler azalır. Ayrıca bunlarla birlikte kanser riski de önemli ölçüde azalmaktadır.

    Beslenme konusu günümüzde en popüler konulardan biri haline gelmiştir. Diyetin kişiye özel olduğunu hatırlatarak beslenmeyi ana hatlarıyla birkaç maddeyle özetlemek gerekirse;

    Su tüketimi: En önemli maddelerden biri olan su tüketiminin faydaları saymakla bitmez. Vücudun yarısından fazlasının da sudan oluştuğu göz önüne alındığında bu dengeyi korumak adına günlük yeterli su tüketilmesi önem taşımaktadır. Günlük tüketilmesi gereken miktar kişinin kilosuna ve özel durumlara göre değişkenlik göstermekle birlikte ortalama 2 litre olmalıdır.

    Sebze tüketimi: Hemen hemen her öğünde yer verilmesi gereken sebzeler, vücut için gerekli olan vitamin, mineral ve lif kaynağını oluşturmaktadır. Sebzeler, kalori açısından düşük olduğu için de zayıflama diyetlerinde bolca tüketilmesi gereken besinlerdir.

    Meyve tüketimi: Sebzeler ve meyveler vitamin ve antioksidan açısından zengin besinlerdir. Fakat sebzeler genellikle pişirilerek tüketildiği için bu vitamin ve antioksidan özelliği kaybolabiliyor. Çiğ olarak tüketilen meyvelerdeki antioksidan ve vitaminlerden vücut büyük ölçüde yarar sağlayabiliyor. Günde 1-2 porsiyon meyve tüketilmelidir.

    Protein tüketimi: Vücudun en önemli yapı taşları olan ve vücutta uzun süre depolanamayan proteinlerin günlük yeteri miktarda tüketilmesi çok önemlidir. Yetersiz protein tüketiminin kas kaybına neden olduğu dikkate alınmalıdır. Kırmızı et, tavuk eti ,balık eti, hindi eti, yumurta, süt ve süt ürünleri protein kaynaklarına birer örnektir.

    Yağ tüketimi: Yağların da vücudun yapıtaşlarından biri olduğu ve insan vücudunun yağlardan enerji sağladığı unutulmamalıdır. Yağ tüketiminde en önemli nokta ‘sağlıklı yağ’ların bilinmesi ve tüketilmesidir. Zeytinyağı, organik tereyağı, Hindistan cevizi yağı, çiğ kuruyemişler sağlıklı yağ kaynaklarına birer örnektir. Zayıflama diyetlerinde yağ porsiyonlarında daha kontrollü tüketim sağlanmalıdır.

    Karbonhidrat tüketimi: Tahıllar, kurubaklagiller, sebzeler, meyveler ve süt ürünleri karbonhidrat kaynaklarıdır. Bu grupta da yağlarda olduğu gibi sağlıklı karbonhidrat kaynakları bilinmeli ve tüketilmelidir. Örnek vermek gerekirse beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek ve tam tahıllı ürünleri tercih etmek gerekir. Gün içinde sebze, meyve, süt ürünleri ve yağlı tohumlardan alınan karbonhidrat miktarının günlük ihtiyacı neredeyse karşılıyor olduğu, dolayısıyla ekstra pirinç, ekmek, makarna gibi karbonhidrat içeren besinleri tüketmemek gerektiği unutulmamalıdır.

    Karbonhidratlar vücudumuzda glikoz, galaktoz ve fruktoz adı verilen basit şekerlere dönüşerek sindirilir. Fakat zararlı olduğu kabul edilen şekerler bu şekerler değil, besinlere üretim veya işlenme sırasında sonradan eklenen eklenti şekerlerdir. Örneğin; evde de pişirilen pasta, kek, kurabiye, reçel gibi yiyeceklere sonradan eklenen ya da paketli hazır ürünlere üretim esnasında eklenen şekerler gibi.
    Hazır meyve suları veya kola, gazoz gibi şekerli içeceklerden uzak durmalısınız. Yemeklerin yanında bu içecekler yerine su, maden suyu, ayran veya sıkma meyve suyunu tercih etmelisiniz.
    Ketçap, mayonez, hazır nar ekşisi, barbekü sosu ve bilimum hazır diğer soslar gibi soslar eklenti şeker içeriği bakımından yüksektir. Bu sosların tüketimini azaltmalı ve yiyeceklerinizi pul biber, sumak, kekik vb. baharatlarla tatlandırmayı denemelisiniz.

    Marketlerde satılan meyveli yoğurt, meyveli süt, meyveli kahvaltılık gevrekler gibi ürünler, 3ü 1 ya da 2si 1 arada gibi kahveler eklenti şeker içeriği fazla olan hazır ürünlerdir. Bu ürünler yerine meyveleri yoğurt, süt gibi besinlerle blenderdan geçirerek ya da kuru meyveleri sade yulaf gevreklerinizle karıştırarak tüketebilirsiniz. Yukarıda bahsettiğim kahveler yerine de sade kahve tüketerek sağlıksız şekerlerden uzak durabilirsiniz.

    Hazır diyet ürünlerden uzak durmalısınız. Diyet , light adı altında satılan birçok hazır ürün kaloriyi düşük tutmak adına yağ oranının azaltılıp eklenti şeker oranının artırıldığı ürünlerdir. Diyet bisküviler, light süt ve yoğurtlar bu ürünlere örnektir.

    Çay, kahve gibi içecekleri şekersiz tüketmelisiniz. Bu içecekleri şekerle tüketme alışkanlığınız varsa önce şeker sayısını azaltmayı denemekte fayda vardır.

    Son olarak; hiç beklemediğiniz paketli ürünlerde bile eklenti şeker bulunabildiği için, aldığınız ürünlerin etiketlerini iyice incelemelisiniz. Şeker, glikoz şurubu, mısır şurubu, yüksek fruktozlu mısır şurubu, dekstroz, fruktoz, üzüm suyu konsantresi, elma suyu konsantresi, maltodekstrin gibi isimler eklenti şeker olduğunu gösterir.

    Her diyet kişiye özeldir. Her insanın metabolizması, yaşam tarzı, günlük aktivite süresi gibi etkenler değişkenlik gösterdiğinden, bir kişide kilo verme ile sonuçlanan diyet bir başka kişide tam tersi kilo alma ile sonuçlanabilir. Bu nedenle her birey uzman bir diyetisyene danışarak kendi vücut değerleri, yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarına uygun bir diyet programı oluşturmalıdır.

    Kilo vermek için bilinçsizce uygulanan diyetler kalp ritim bozukluğundan saç dökülmesine kadar ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Kilo vermek, kilo almak veya sağlıklı bir beslenme tarzıyla yaşamak istiyorsanız mutlaka diyetisyen yardımı almalısınız.

    Normal tartıların bize sağlayabileceği tek bilgi toplam vücut ağırlığımızdır. Oysa sağlıklı ve doğru bir beslenme için bu ağırlığı oluşturan yağ, kas ve sıvı bileşenlerinin oranının net olarak bilinmesi çok önemlidir.
    Örneğin kişi kilo olarak normal aralıkta olsa bile yağ oranı, kas ve sıvı oranı normal aralıkta olmayabilir. Bu koşulda yinede kendini sağlıklı hissetmeyebilir. Bu noktada kişinin kilo kaybıyla birlikte yağ oranındaki düşüşü ve kas – sıvı oranındaki artışı gözlemlemek şarttır.
    Kan değerlerinize bakılmadan oluşturulan bir diyet sizi nasıl sağlığınızdan edebilirse, bu oranlara bakılmadan verilen kilolar aynı şekilde sağlığınız bozabilir.
    Bu sebeple ilk diyet yazılmadan önce kan değerlerine bakmak ve her görüşmede vücut analizi yapmak kesinlikle ihmal edilmemelidir.
    NOT: Maalesef evde kullandığımız analiz yapabilen tartıların doğruluk payı oldukça düşüktür.

    Merkezimizden Fotoğraflar